06/03/2017

VIDEO EN ANIMATIE ALS MARKETINGTOOL

De populariteit van tv verschuift zich naar online video. Wat ons betreft de kans voor ondernemingen en merken om video en animatie in te zetten. 

 

DE FEITEN

We kunnen wel roepen dat video een invloedrijk middel is, maar is dat wel zo? We bekeken een aantal onderzoeken om het effect van video te checken. Uit onderzoek blijkt dat mensen 4 x liever een video van een product of dienst bekijken dan dat ze een tekst moeten lezen. Vier op de vijf mensen geeft daarbij aan dat ze het belangrijk vinden een uitleg te krijgen in de video. Ook doen nieuwsbrieven het beter wanneer een video erin verwerkt zit. Het verhoogt de kans op doorklikken naar de website, waardoor de conversie verhoogd. Wat is nou de verklaring voor het succes van video ten opzichte van tekst of stilstaand beeld? Dat zit in het feit dat mensen bewegend beeld boeiender vinden om naar te kijken. Het trekt de aandacht en bovendien is het makkelijker om iets uitleggen. Mensen kunnen zich dan meteen inbeelden.

 

HOE MOET JE VIDEO INZETTEN?

Ook hierover zijn legio onderzoeken te vinden. Deze geven echter niet altijd een eenduidig antwoord. Zo zijn er onderzoeken die zweren dat korte video’s het beste bekeken worden terwijl een ander onderzoek uitwijst dat in het geval van commercials de langere varianten beter scoren. Een ding is zeker, om de kijker vast te houden moet je ze blijven boeien. Het moet relevant zijn. Waar we tien jaar geleden al enthousiast werden over zakelijk getinte bedrijfsfilmpjes, willen we nu filmpjes die authentiek, nuttig of gewoon heel leuk zijn. Storytelling 2.0. Hoe je vandaag de dag een filmpje inzet ligt aan het doel wat je ermee wilt bereiken en vooral, hoe je de aansluiting met je doelgroep vindt. Hieronder een aantal voorbeelden:

 

OP EEN NA BESTE

Lavans, een van onze klanten, stelde ons de vraag een filmpje te maken om Lavans te promoten tijdens de verkiezing van de beste wasserij van de wereld. Iedere deelnemer kreeg namelijk de mogelijkheid om zich tijdens de dag van de verkiezing te promoten. In plaats van het geven van een saaie PowerPointpresentatie door de CEO koos Lavans ervoor om een filmpje te tonen aan het publiek. Het doel? Zoveel mogelijk bezoekers van het evenement fan te maken van Lavans. Dat deden we door te laten zien waar Lavans fan van is. Onder het thema “We like” maakten we in een korte tijd een laagdrempelig, low-budget filmpje dat zorgde voor een frisse wind. Het resultaat? Lavans werd de op één na beste wasserij ter wereld. Een mooie presentatie.

 

MAKKELIJKER VERTELLEN MET BEELD

Een ander voorbeeld zijn de filmpjes die we voor Ennatuurlijk maken. Over het koppelen van duurzaam verkregen warmte aan consumenten of ondernemingen die deze warmte afnemen valt namelijk heel wat te vertellen. Zo hebben we een animatiefilmpje gemaakt voor de regio Oost-Brabant om initiatieven te stimuleren ten behoeve van het opwekken van warmte met duurzame bronnen. Bij elke bijeenkomst die Ennatuurlijk organiseert tonen zij het filmpje aan alle betrokkenen. Ook kunnen ze het filmpje bekijken op onzewarmte.nl.

Ook zijn we voor Ennatuurlijk bezig met het ontwikkelen van een filmpje ter introductie van de “Mijn Warmte” tool. Deze tool is namelijk vernieuwd zodat eindgebruikers van warmte via Ennatuurlijk nog makkelijker hun administratie kunnen doen en raadplegen. Via een animatie geven we een korte uitleg over de mogelijkheden van het nieuwe “Mijn Warmte”. Het filmpje wordt via een e-mailer en social media verspreidt en is natuurlijk op de website te vinden. Een uitstekend middel om je doelgroep kennis te laten maken met de vernieuwde dienstverlening.

 

Eigenlijk kunnen we zeggen dat voor elk doel video wel inzetbaar kan zijn. Denk maar eens aan de volgende doelstellingen:

• Productintroductie
• Imago versterken
• Naamsbekendheid vergroten
• Uitleg over een product of dienst
• Verhogen van de conversie naar een website
• Versterken van de klantbinding
• Promotie van een product, dienst of event
• Aandacht op social media vergroten

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wil je meer zien over onze filmpjes? Bekijk dan vlug hieronder. En onthoudt, het hoeft helemaal niet duur te zijn. Het is gewoon doen. 

Ralph Smits Art Direction / Strategy +31 (0)40 78 21 200 LinkedIn