ArbeidsmaRkt-comMunICATIE

Waar vinden we de juiste medewerkers op de arbeidsmarkt, zowel qua kennis, ervaring als persoonlijkheid? En hoe springen we bij hen in het oog? Twee vragen die opdrachtgevers regelmatig aan ons voorleggen. Sterk Reclamebureau weet wel raad met vragen over arbeidscommunicatie.

ONS ANTWOORD DRAAIT OM OMDRAAIEN. 

Laten we eens niet onder de loep nemen wat jij als werkgever zoekt, maar wat jouw ideale medewerker najaagt. Dan zijn we al een stap dichterbij. Natuurlijk is jouw werkgeversmerk het vertrekpunt en zijn de doelstellingen en in te vullen profielen leidend. Effectieve en resultaatgerichte arbeidsmarktcommunicatie werkt pas echt goed als het naadloos aansluit op de behoefte en beleving van de droomkandidaat. Hoe dat werkt? Het is een kwestie van goed beginnen.

 

 

Arbeidsmarktcommunicatie.png

EMPLOYER BRANDING

Wat zijn de merkwaardes, wat is de merkpersoonlijkheid, wat zijn de tone-of-voice en look and feel van jouw werkgeversmerk?

Een aantal onderwerpen waarover je lang kunt nadenken, of je kan een merk-mapping doen waarbij je op een laagdrempelige manier met een select gezelschap jouw werkgeversmerk overzichtelijk en helder in kaart brengt (het laatste heeft onze voorkeur). Daarmee is de eerste stap gezet.

De tweede stap is het voor ogen krijgen wie die ideale medewerker nu eigenlijk is. Een paradoxale vraag zou je zeggen, want hoe kom je achter iemands behoeftes en belevingswereld als je die niet direct kunt bevragen? Ga daarvoor op onderzoek uit bij je huidige werknemers (met het gewenste profiel). Zij weten als geen ander wat hun drijfveer is en wat ze zoeken in een werkgever. Een bijkomstig voordeel is dat zij ook inzicht kunnen geven in de huidige werkcultuur van jouw employer brand en in wat de eventuele aandachtspunten zijn. Win-win heet dat. Heb je de tijd en wil je echt de diepte in? Dan stellen we een kwalitatief onderzoek voor met bijvoorbeeld interviews of een plenaire sessie. Wil je snel en laagdrempelig antwoord op een aantal vragen hebben? Dan is enquêteren (kwantitatief onderzoek) een prima middel. Uit ervaring kunnen we zeggen dat dit in beide aanpakken altijd relevantie inzichten opleveren.

Met de opgedane kennis kun je beginnen met de ontwikkeling van een strategie, een creatieve kapstok en vervolgens het uitrollen van de employer branding met uiteraard als doel de aantrekkelijkheid van jouw werkgeversmerk onder de aandacht brengen bij de juiste potentials. Kom maar op met die sollicitaties!

 

ALS DE TIJD DRINGT

We staan er niet van te kijken als employer branding direct resultaat oplevert. Maar wat ons betreft is het doel van employer branding in essentie vooral het positief laden van het werkgeversimago en genereren van naamsbekendheid bij de juiste doelgroep(en). In die zin is het niet veel anders dan corporate branding, het doel is alleen anders. Zit je te springen om een aantal professionals die liever vandaag dan morgen aan de slag kunnen? Denk dan aan het uitzetten van een arbeidsmarktcampagne. Wel of niet vertaald vanuit employer branding, want het kan allebei. Als de employer branding van jouw merk staat en volop draait, kun je in het verlengde daarvan een burst campagne organiseren via een arbeidsmarktcampagne of een referral campagne (waarbij je gebruikmaakt van de netwerken van je huidige medewerkers) om tijdelijk aan gerichte werving te doen. Gaat het bijvoorbeeld om een specifieke doelgroep die een andere aanpak behoeft? Dan kun je een opzichzelfstaande campagne opzetten (natuurlijk wel met dezelfde merkgedachten van het werkgeversmerk als vertrekpunt).

ARBEIDSMARKTCAMPAGNES

Ons wordt wel eens de vraag gesteld; “Waarom zouden we een wervingscampagne inzetten?”.

Gezien het aantal aanbieders in de wervingsbranche is dat een logische vraag. Er zijn vacaturebanken, recruitmentbureaus en headhunters in overvloed. Allemaal goede instrumenten voor het invullen van een vacature. Maar zoals bij iedere fossiele bron geldt; ze zijn niet onuitputbaar. Bovendien zijn de pijlen vaak gericht op werkzoekenden en in een arbeidsmarktkrapte is het noodzakelijk om deze vooral op de latent zoekenden te richten. Niet dat we recruitment uitsluiten. Sterker nog, zoek vooral de samenwerking op, is ons advies. Een gezamenlijk optreden tussen werkgever, recruitment en arbeidsmarktcommunicatie is de gouden driehoek, als je het ons vraagt.

VOOR GROOT EN KLEIN

Denk bij campagnes niet meteen aan grootschalige inzet en megabudgetten. Vanzelfsprekend zal de inzet van media bij een grote hoeveelheid te werven kandidaten de nodige omvang moeten hebben. Maar voor het werven van een aantal geschikte kandidaten kan bijvoorbeeld een regionale socialmediacampagne gekoppeld aan online targetting al wonderen verrichten. Of een referral campagne die slim gebruik maakt van het netwerk van je huidige personeel. Kleinschalig en effectief.

 

Employer-branding_0.png